KÖNYVEK:






MÉZESKALÁCS RECEPT:

HOZZÁVALÓK:

Tésztához:
  • 1 kg liszt,
  • 20 dkg porcukor,
  • 1 csomag (50 gramm) szódabikarbóna,
  • 2 csapott kávéskanál õrölt fahéj,
  • 2 csapott kávéskanál õrölt szegfűszeg.
  • 45 dkg vegyes virágméz
  • 12 dkg RAMA margarin
  • 2 tojás
Írókához:
  • kb. 20 dkg porcukor,
  • 1 tojás fehérje

A lisztet, porcukrot, szódabikarbónát és a fűszereket szárazon alaposan összekeverjük egy olyan tálban, amit le tudunk majd zárni (pl. dagasztótál).

A mézbe beletesszük a margarint és mikróba tesszük. Ha jól átmelegedett, de nem forró, akkor addig keverjük, amíg a margarin elolvad. Ezt a lisztre öntjük, beleütjük a tojásokat és egy falapáttal összeállítjuk a tésztát. Azért nem érdemes kézzel, mert nagyon ragad és a méz is megégetheti a kezünket. Ha nem akar összeállni, akkor kevés langyos vizet tehetünk bele (kiöblítjük a mézes üveget). Kissé lágy tésztát kell kapnunk. Ha már egynemű a tészta, akkor rátesszük a tálra a fedelét és legalább egy napig hagyjuk állni. Nem kell hűtõbe tenni! Ha több napig áll, csak jobb lesz. Második napon érdemes az egészet egyben jól átgyúrni, hogy a levegõt kinyomjuk belõle.

A tésztából leveszünk olyan kétökölnyi mennyiséget és lisztezett gyúrótáblán alaposan átgyúrjuk. Ha ragadna, akkor a szükséges mennyiségű lisztet még belegyúrjuk. Alaposan alálisztezve kinyújtjuk és szaggatjuk. A tetejére minél kevesebb liszt kerüljön! Kisebb figurákhoz vékonyabbra (2-3mm), nagyobbakhoz kicsit vastagabbra nyújtjuk. Sütõpapírral bélelt tepsiben, kb. 150 fokra elõmelegített sütõben sütjük addig, amíg szép színe nem lesz. A tepsin hagyjuk hűlni rövid ideig, majd egy asztalra rakjuk egymás mellé a figurákat a teljes kihűlésig. Pár napig szobalevegõn hagyjuk állni mielõtt írókázzuk, így kisebb a veszélye, hogy késõbb a rajz lepereg róla.


Az írókához kb. 20 dkg kristálycukrot elektromos darálón kisebb adagokban, jó alaposan daráljunk le, majd egy tojásfehérjéhez adagoljuk kanalanként, habverõvel, vagy keverõlapáttal elkeverve. Akkor jó, ha a már csak egész lassan folyik le és nem terül szét hamar. Lehet, hogy sok, lehet, hogy kevés lesz a 20 dkg cukor. Egy un. „Önzáró tasak” (az „önzáró” részt levágva) egyik sarkába töltjük a mázat, befõttes gumival elkötjük és a zacskó hegyére óvatosan, nagyon kis lyukat vágunk ollóval. Ez a zacskófajta azért jó, mert vastagabb az anyaga és nincs széles hegesztése. Nagyobb papírboltokban, élelmiszerboltokban kapható. Ha „puszedlit” akarunk készíteni, vastagabbra nyújtott tésztából szaggatunk köröket, megsütjük, majd egy nagyobb tálban híg mázat készítünk (kevesebb cukorral mint az írókát). Beleöntjük a megsült mézeseket és alaposan, de óvatosan beleforgatjuk õket a mázba. Ezután rácsra szedjük és hagyjuk megszáradni. A mázba tehetünk kókuszreszeléket, vagy ha „csokisat” akarunk, akkor szitáljunk bele kakaóport.



MÉZESKALÁCS PUHÍTÁSA:

A megsült mézeskalács a szabad (szoba) levegõn állva igazodik a levegõ páratartalmához. Ha száraz a levegõ a mézes is keményre szárad, ha párás a levegõ, jó puha lesz, ill. marad. Így tudjuk a kiszáradt mézest megpuhítani: egy jól záródó fém- vagy műanyagdobozba rakjuk a mézeseket. Egy kicsi pohárkába 2-3 összegyűrt papírtörlõt nyomunk, majd annyi vizet engedünk rá, amennyit a papír felvesz. Ezt a mézesek közé állítjuk a dobozba, majd rátesszük a tetejét. 3-4 nap alatt puha, omlós lesz a mézes.



Milner Angéla

mézesbábos, népi játszóház vezető



Milner Angéla mézeskalács készítõ

A kézzel készülõ dolgok, a "valamit alkotás" gyermekkorom óta elbűvöl, lefoglal. Nagymamám mezõkövesdi, már kiskoromban megtanított hímezni, na meg tésztát gyúrni is, aminek késõbb nagy hasznát vettem.


Esküvõi teríték mézeskalács szívvel
Esküvõi teríték mézeskalács szívvel

Ezt a gyönyörű mesterséget autodidakta módon tanultam, saját magam kísérletezve ki a receptet, apró, de fontos "műhelytitkokat". Évek óta részt veszek kézműves vásárokon, rendezvényeken, árusítva sokféle, kész mézesfigurámat, oktatva az érdeklõdõket, bemutatva a technikát. Úgy vettem & eacute;szre, hogy kicsit-nagyot egyformán érdekel a mézeskalács - még ha más-más okból is. Ez az érdeklõdés ad nekem ösztönzést a munkámhoz.


Mézeskalács házikó 5. születésnapra...
Mézeskalács házikó 5. születésnapra...

...és szív alakú mézeskalács doboz 50. születésnapra
...és szív alakú mézeskalács doboz 50. születésnapra

2002-ben lehetõséget kaptam a "Cser Kiadótól", hogy egy olyan munkafüzetet készítsek, ami segítséget ad azoknak, akik maguk szeretnék elkészíteni mondjuk a családi karácsonyfa mézeskalács díszeit. Végre leírhattam, közkinccsé tehettem azokat a "titkokat", amelyeket addig csak szóban tudtam továbbadni.


Baba
Baba

2001-ben megalapítottuk a Pest-Budai Kézműves és Népművészeti Közhasznú Egyesületet, amelynek kezdettõl elnökhelyettese, mozgatója vagyok.



Mézeskalács szívecskék kosárban
Mézeskalács szívecskék kosárban

Mézeskalács házikó
Házikó

Nem csak vásárokra készülnek mézeseim, hanem egyéni megrendelésre, vevõim elképzelései alapján is dolgozom.


Mézeskalács szív
Mézeskalács szív

Karácsonyi díszek
Karácsonyi díszek


Elérhetõségem:

Telefon: 1/242-1895, 30/397-0808
E-mail: milnerangela@gmail.com
Honlap: www.mezesbabos.atw.hu